vrijdag 18 januari 2013

Een snel groeiend misbruik: Identiteitsdiefstal


"Identiteitsdiefstal door phishing wordt volgens Van der Hulst en Neve be-schouwd als een van de snelst groeiende vormen van niet-gewelddadige criminaliteit (Boerman & Mooij, 2006; Van der Hulst & Neve, 2008; Rogers, 2006). Computercriminelen zijn constant bezig met het innoveren van hun
aanvalstechnieken (Watson e.a., 2005) en zij verzinnen steeds nieuwe ma-nieren om hun phishingaanvallen succesvol te laten zijn (Govcert.nl, 2007). Verder richten cybercriminelen zich volgens Finjan (2007) steeds meer op Web2.0-toepassingen. 70 Verkenning cybercrime in Nederland 2009 Een algemene trend is dat de verschillende criminele technieken constant worden doorontwikkeld en worden aangepast aan onder meer ontwikkelin-gen in beveiliging. Daarbij maken cybercriminelen, aldus de literatuur, steeds meer gebruik van social engineering om de kans op succes van een aanval te verhogen. (Een nadruk op social engineering zien wij in onze dossierstudie overigens niet terug, zie par. 2.6, maar dat kan komen doordat het gebruik
van social engineering niet in de dossiers terechtkomt.)"

Uit: Verkenning cybercrime in Nederland 2009.pdf


10 keer meer identiteitsdiefstal door gebruik van Facebook?
Yup, helaas blijkt dat wel uit onderzoek in 2010 van de heer Ourghanlian.

Het rapport omvang van identiteitsfraude & maatschappelijke schade in Nederland van PWC geeft een duidelijk beeld over identiteitsfraude in Nederland tussen 2007 en 2010.

Maar ook in 2012 blijkt uit onderzoek van Fellowes dat maar liefst de helft van de Nederlanders te maken gaat krijgen met poging tot identiteitsdiefstal.

Het laatste Cybersecuritybeeld in Nederland laat zien dat de financiele identiteitsfraude inmiddels een belangrijke dreiging voor private organisaties en burgers is geworden. Ten opzicht van 2010 is de schade door fraude met internetbankieren in 2011 verviervoudigd tot 35 mln en de schade dmv skimming bijna verdubbeld tot 38,9 mln Euro.

Wat gaat er in 2013 gebeuren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten