dinsdag 29 januari 2013

Datingfraude is booming

Dat datingwebsites booming zijn en er veel reclame voor wordt gemaakt in Nederland hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar het wordt interessanter als je weet dat er ook boobytraps kunnen zijn op die datingwebsites. De boobytrap is in dit geval de persoon die zich uitgeeft voor iemand anders met als doel (veel) geld te verdienen aan je. Datingfraude kent duizenden slachtoffers en is een van de verschijningsvormen van identiteitsfraude.


De fraudehelpdesk ontmaskert een aantal datingfraudes waarbij de crimineel de volgende namen gebruikt: Robert, Tim en Don Juan. Niet alle datingfraudes komen van dezelfde crimineel of criminele organisatie, maar bekend zijn in ieder geval de nigeriaanse scams (lees nigeriaanse oplichters). De ontmaskering van een nigeriaanse bende in Maleisië is op video vastgelegd door een Australische TV zender:



Datingfraude lijkt vaak gebruik te maken van een vast script:
1) Je leert iemand kennen via de datingwebsite of internet, 2) je valt voor de betreffende persoon, hij of zij wint jou vertrouwen en 3) vervolgens wil de lover (lees fraudeur) je ontmoeten (of heeft een zielig verhaal) en heeft niet voldoende geld daarvoor, zodat jij uiteindelijk gevraagd wordt (veel) geld over te maken. 4) Na een bepaalde tijd krijg je argwaan en 5) vertrouw je de lover (fraudeur) niet meer en 6) komt erachter dat je bent opgelicht. Bij stap 6 wordt het tijd dat je over je eigen schaduw heen stapt en aangifte van fraude doet bij de fraudehelpdesk.

Maar het liefst wil je uiteraard voorkomen dat je wordt opgelicht, hierbij een paar tips:
1) De gouden regel is als je iemand leert kennen via een datingwebsite of internet en deze geliefde vraagt om geld, er hoogstwaarschijnlijk sprake is van oplichting.
2) Maak geen geld over aan iemand die je nog niet in real life ontmoet hebt
3) Deel informatie, maar niet met iedereen. Accepteer geen vriendschapverzoeken op social media van mensen die je niet kent en controleer je privacy instellingen van facbook.
4) Als je bang bent dat je gegevens misbruikt worden moet je het simpelweg niet op internet plaatsen (dus ook geen fotos delen via photo sharing websites).

Onlangs is in programma Tijd voor MAX datingfraude besproken, blijkt dat vooral 50 plussers slachtoffer worden. En vorig jaar heeft Jörgen Raymann gesproken met een slachtoffer van datingfraude gesproken en worden er tot slot nog een paar goede tips meegegeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten